Kyckling kan tinas upp på många olika sätt. Du måste dock se till att köttet inte är fortfarande fruset när du tillagar det igen. Jag ska visa dig hur du tinar en stor kycklingbit med två metoder.
Hur man snabbt tinar upp en kycklingfilé
Det finns ett antal sätt att tina upp din kyckling på ett snabbare sätt än att bara lägga den på diskbänken och vänta. Här går vi igenom några snabbare alternativ
Använd en avfrostningsbricka för att snabbt tina upp den
Med hjälp av en avfrostningsbricka kan du lägga din filé på brickan och den kommer att tina snabbare än om den bara får ligga på diskbänken. En enkel metod om du har tid och lite tålamod för även om det går snabbare så får du ändå räkna med timmar beroende på hur tjock din kycklingfilé är. Kom bara ihåg att om du låter köttet ligga ute kommer det att bli dåligt väldigt snart, speciellt om det är väldigt varmt ute!
Tina kycklingen i varmt vatten och en plastpåse
Den andra metoden kräver en del förberedelser men fungerar snabbt (speciellt om du inte har en tjock bit kyckling). Lägg kycklingen i en plastpåse och knyt ihop den eller stäng den om du använde zip-påsar, försök att pressa ut så mycket av luften som möjligt ur påsen innan den sluts. Ta sedan en bunke eller större skål som du fyller med varmt vatten. Lägg nu påsen i vattnet och om möjligt lägg en tyngd på så att påsen inte flyter upp. Låt ligga tills tinad men var uppmärksam på att du kan behöva hälla i nytt varmt vatten då det kallnar snabbt
Om du har en Sous vide-stav samt kan man enkelt sätta igång den för att hålla värmen i vattnet. Du kan också med fördel vaccumförpacka kycklingen för att den lättare ska sjunka till botten.
Läs mer om Sous vide
Tina kycklingen i micron
Det snabbaste alternativet men också det som kan förstöra smaken på din kyckling mest och göra det lite svampig i konsistensen när du tar ut den. De flesta mikrovågsugnar har en upptiningsfunktion (defrost), lägg kycklingen i en skål eller på en tallrik och kör igång.
Nu har vi presenterat tre olika sätt med olika hastigheter att tina upp din kycklingfilé på, välj det som passar din tidsram bäst och kör igång!