Vad är skillnaden mellan kebab och gyros?

Vad är egentligen skillnaden mellan kebab och gyros?

Gyros och kebab har mycket gemensamt. De kommer båda från länder kring Medelhavet (Grekland respektive Turkiet), de är båda gjorda av kött och ordet ”gyro” kommer från grekiskan och betyder ”vändning”. Likheterna slutar inte där heller – eftersom båda rätterna ofta serveras med grönsaker och såser på toppen. Men det finns en stor skillnad mellan dessa två välsmakande rätter: typen av kött som används. När du beställer en gyro serveras den med lamm- eller nötkött på ett roterande spett för att skapa det där läckra tunna lagret av tillagat kött. En kebab har vanligtvis malda kyckling- eller lammkött som huvudingrediens – inte stekt som en gyro! Likheterna slutar inte där heller – eftersom båda rätterna ofta serveras med grönsaker och såser på toppen.

Det finns många olika typer av kebab, men i allmänhet är det en maträtt som består av köttfärs med kryddor och grönsaker som lindas in på spett. Den kan serveras som förrätt eller huvudrätt! Den vanligaste typen av kebab är kyckling Tikka som är marinerade bitar av benfria kycklingbrösttärningar som tillagas över heta kolor. Men det finns även andra sorters kebab – som köttfärs av nötkött (malet nötkött) eller lammfärs.

En typ av mat som består av hackat kött med kryddor och grönsaker på spett, ofta serverat som förrätt eller huvudrätt. En vanlig typ av kebab är Chicken Tikka, som består av marinerade bitar av benfria kycklingbrösttärningar som tillagas över glödande kol. Andra typer är bland annat malet nötkött/lammkött och fisk! Servera mellan varma pitabröd med fetaost, oliver, tomater och gurkor för en ännu godare rätt! Vad består gyros av? Gyros är en av de mest populära gatumaten i Grekland – den här snabbmatsrestaurangen har funnits i generationer. Den är gjord av lammkött/nötkött som har rostats långsamt för att göra det extra mört

Men det som gör dessa rätter ännu godare är när de fylls mellan varma pitabröd med fetaost, oliver, tomater och gurkor till en läcker och mättande måltid.