Hur mycket pasta per person och portion?

Det är otroligt svårt att på ett enkelt sätt måtta upp hur mycket pasta som behövs per person när man ska koka pasta. Oftast blir det för mycket eller för lite. Hur mycket ska man egentligen ha?

Hur mycket pasta är en portion?

Enligt appen lifesum där man kan registera sitt matintag så ligger en portion pasta på 70g. Tittar man på pastapaketen så kan en portion ligga på 60-110g per portion men de flesta ligger på 70-80g per portion.

På restaurang så är det vanligaste att man räknar på 110g pasta per portion.

Observera att vikten är tagen på okokt pasta.

Hur vet jag hur mycket pasta jag ska laga?

Ska du tillaga spagetti så finns det ett enkelt trick som du kan använda dig av för att få fram en portion.

Ta din pastaslev, notera att det är ett hål i mitten av sleven. Det är såklart för att du inte ska få med dig en massa varmt vatten när du fiskar upp pastan från kastrullen. Men det går också utmärkt att ta spagetti med ett stadigt tag från paketet. Fyll nu hålet med spagetti och du har en portion.

Hur mycket pasta per person och portion?

Annars tar det inte lång tid att ta en skål och lägg på din våg du har i köket och väg pastan. Så undviker du på ett enkelt sätt att få för mycket eller för lite pasta nästa gång du lagar mat.